نوشته شده توسط بردیا آروین در تاریخ 1402/09/30 در دسته بندی پزشکی و پیراپزشکی
نوشته شده توسط بردیا آروین در تاریخ 1402/09/30 در دسته بندی پزشکی و پیراپزشکی
اگر چاقو خوردیم چه کنیم؟ برای جواب این سوال سه گزینه باید مشخص شود ۱ چاقو خوردگی کجای بدن شماست۲آیا چاقو در بدن شما فرو رفته و خارج نشده است۳. .چاقو خارج شده است...:
چاقو خوردگی یک وضعیت دردناک و خطرناک است که نیازمند درمان فوری جهت کاهش درد و خونریزی است و فرد چاقو خورده تا حد ممکن و تا زمان رسیدن نیروی اورژانس باید ثابت نگه داشته شود، مراقبت از زخم چاقو به اقدام سریع و تمیز کردن محل زخم نیاز دارد تا بتواند به طور موثر اقدامات اولیه مورد نیاز برای کنترل خونریزی و نجات جان قربانی را به ارمغان بیاورد.
منطقه را بررسی کنید. چاقو خوردگی اغلب در طول یک حادثه ناآرام رخ می دهد و ضارب (ها) ممکن است هنوز در صحنه حضور داشته باشند، که می تواند هم برای شما و هم برای فرد چاقو خورده خطرناک باشد. از مداخله یا نزدیک شدن به ضارب خودداری کنید. فقط زمانی به قربانی نزدیک شوید که تشخیص دهید انجام این کار برای شما بی خطر است.
اگرچه انتظار تا زمانی که ضارب صحنه را ترک می کند، زمان گرانبهایی را برای فرد چاخورده از دست داده است، اما اگر خود شما نیر زخمی شوید علاوه بر قربانی بیشتر دیگر نمی توانید به فرد چاقو خورده نیز کمک کنید
در صورتی که فردی چاقو خورده است، باید فوراً با خدمات اورژانس 115 تماس بگیرید. لازم نیست با 110 هم تماس بگیر و زمان بیشتری از دست بدهید چون اورژانس آنها را در جریان حادثه قرار می دهد، باید توجه داشته باشید که تماس با 115 بسیار ضروری است و باید در اسرع وقت تلاش کنید تا کمک حرفهای پزشکی برای قربانی فراهم شود.
اگر تنها شخصی در اطراف هستید، از تلفن همراه خود برای تماس با کمک استفاده کنید. در صورتی که تلفن همراه در دسترس نیست، سعی کنید رهگذران یا فروشگاهی نزدیک را پیدا کنید و از آنها برای درخواست کمک استفاده کنید. هدف شما این است که در کمترین زمان ممکن به فرد مصدوم کمک کنید، اما بهترین کاری که میتوانید انجام دهید، دریافت کمک حرفهای پزشکی برای قربانی است.
در صورتی که مهاجمان هنوز در نزدیکی شما هستند و شما نمیتوانید بهراحتی به قربانی نزدیک شوید، باید از این زمان برای تماس با خدمات اورژانس استفاده کنید.
پیش از انجام هر کار دیگری برای مراقبت از زخم چاقو، از فرد مصدوم بخواهید که دراز بکشد یا بنشیند. این کار باعث ثبات قربانی میشود، به خصوص اگر او سرگیجه یا بیهوشی تجربه کرده باشد. هدف شما این است که در صورت سقوط در هنگام بیهوش شدن، خطر تشدید آسیب یا آسیب رساندن به خود را کاهش دهید.
برای راحتی، میتوانید یک ژاکت یا کولهپشتی را زیر سر قربانی قرار دهید. این کار به قربانی کمک میکند تا دراز بکشد و به آسانی استراحت کند. از طرف دیگر، اگر افراد دیگر در اطراف هستند، میتوانید از یکی از آنها بخواهید سر قربانی را در دامان خود قرار دهد و با او صحبت کند. این کار به قربانی آرامش و اطمینان میبخشد و به او کمک میکند آرامش خود را حفظ کند.
در ابتدا، فرد مصدوم را معاینه کنید و میزان آسیب را تشخیص دهید. بررسی کنید آیا چیزی در زخم گیر کرده است و آیا بیش از یک زخم چاقو وجود دارد. همچنین، بررسی کنید آیا بریدگی نامنظم (اسلش) در زخم وجود دارد و خون از کجا میآید، آیا از جلوی بدن یا پشت خونریزی دارد. برای شناسایی درست زخمها، احتمالاً لازم است لباس فرد را جدا کنید.
با این حال، اگر یک زخم واضح و شدیدی که نیاز به درمان فوری دارد را تشخیص دادید، باید بلافاصله برای مراقبت از آن اقدام کنید. زخم شدید زخمی است که به طور مداوم و شدید خونریزی میکند و یا زخمی است که خون به صورت جهنده بیرون میزند (مانند فواره). جریان خون قوی معمولاً نشانه اصابت زخم به عروق خونی است.
در هر صورت، پیش از شروع درمان، تلاش کنید تمام زخمها را بررسی و شناسایی کنید، اما اگر یک زخم شدید و قابل توجه وجود دارد، باید بلافاصله به آن رسیدگی کنید.
اگر دستکش یکبار مصرف در دسترس دارید، آنها را بپوشید. همچنین، میتوانید چند کیسه پلاستیکی را روی دستان خود قرار دهید تا محافظتی اضافی داشته باشید. این اقدامات به کاهش خطر عفونت برای خود و قربانی کمک میکند.
در صورت وجود دستکش، دستکشهای نیتریل یا دستکشهای غیر لاتکس را ترجیح دهید. این نوع دستکشها احتمال واکنش آلرژیک به لاتکس را کاهش میدهند که ممکن است در درمان مشکلات ایجاد کند. دستکشهای نیتریل و دستکشهای غیر لاتکس عموماً رنگ آبی یا بنفش هستند و به سرعت به جای دستکشهای سفید لاتکس قدیمی جایگزین میشوند.
اگر دستکش در دسترس نیست، سعی کنید دستان خود را بشویید یا از ضدعفونی کننده دست استفاده کنید. در صورت عدم دسترسی به هر دو، از لایههایی از پارچه استفاده کنید تا بین خود و خون قربانی یک مانع ایجاد شود.
لطفا به خاطر داشته باشید که اگر فکر میکنید در خطر ابتلا به عفونت هستید یا هرگونه ناراحتی را تجربه میکنید، نیازی به لمس قربانی ندارید. اگر شک دارید، منتظر کمک اضطراری بمانید. اگر تصمیم به درمان قربانی میگیرید، تلاش کنید تا تماس با خون قربانی را به حداقل برسانید.
ABCs به معنای Airway (راه هوایی)، Breathing (تنفس) و Circulation (گردش خون) است و روشی استاندارد برای ارزیابی و ایمنی فرد مصدوم است. در زیر به توضیح هر یک از این مراحل میپردازیم:
A (راه هوایی): مطمئن شوید راه هوایی فرد بدون مانع باقی میماند. بررسی کنید که آیا هر گونه جسم خارجی یا انسدادی در راه هوایی وجود دارد و آن را برطرف کنید.
B (تنفس): به صدای تنفس گوش دهید و مشاهده کنید که سینه فرد برای تنفس حرکت میکند. اگر تنفس متوقف شده است، باید بلافاصله CPR (تنفس اصطکاکی قلبی) را شروع کنید.
C (گردش خون): بررسی کنید که آیا قلب فرد هنوز ضربان دارد یا خیر. بررسی نبض قربانی و مطمئن شوید که قلب همچنان در حال تپیدن است. اگر نبضی حاضر نیست، باید بلافاصله CPR را انجام دهید.
اگر فرد هوشیار است، با او صحبت کنید و او را آرام نگه دارید. همچنین، سعی کنید از دید قربانی زخم را پنهان کنید تا اضطراب و تنش را کاهش دهید.
مراقبت و درمان در مواقع اضطراری به شدت وابسته به شرایط خاص و جدیت مصدومیت است. همیشه در صورت لزوم، تماس با خدمات اورژانسی محلی خود را بگیرید.
برای شناسایی دقیق محل زخم چاقو و انجام درمان، لباس قربانی را از اطراف ناحیه آسیب دیده بردارید. در برخی موارد، زخمهای چاقو ممکن است با لباس، خون، مایعات دیگر، خاک یا گل، بسته به محل قربانی، پوشانده شده باشند. هنگام درآوردن لباس قربانی، به دقت عمل کنید، زیرا ممکن است قربانی درد قابل توجهی داشته باشد.
در صورتی که چاقو یا هر شی فرو رفته به بدن درون زخم جای گرفته است، توصیه میشود خودداری کنید و آن را خارج نکنید. اگر جسم هنوز در محل زخم قرار دارد، بهتر است آن را در جای خود قرار داده و از حرکت آن خودداری کنید، زیرا ممکن است باعث بیشتر شدن آسیب شود. جسم موجود در زخم در واقع به جلوگیری از جریان خون کمک میکند. بیرون کشیدن آن ممکن است منجر به از دست دادن خون شود، در حالی که فشردن آن ممکن است به اندامهای داخلی آسیب بیشتری وارد کند.
بهتر است فشاری روی جسم وارد کنید و سپس زخم واقع شده در اطراف آن را به بهترین شکل ممکن پانسمان کنید. تخصصیهای پزشکی میتوانند بدون آسیبزدن به اندامهای داخلی و یا ایجاد از دست دادن خون گسترده، جسم را از زخم خارج کنند.
برای متوقف کردن خونریزی، از یک ماده تمیز و جاذب (مانند پیراهن یا حوله) یا بهتر است از یک پانسمان تمیز مانند گاز استریل استفاده کنید و با فشاری روی زخم، آن را فشار دهید. اگر جسم هنوز در زخم باقی است، باید اطراف آن را به شدت فشار دهید. اعمال فشار بر روی زخم به کند کردن جریان خون کمک میکند.
در صورتی که زخم شدیداً خونریزی میکند، با دست خود فشار را بر روی شریان اصلی که به ناحیه زخم متصل است، وارد کنید و در عین حال دست دیگر خود را به فشار روی زخم ادامه دهید. این نقاط را به عنوان "نقاط فشار" میشناسند.
به عنوان مثال، برای کاهش خونریزی در بازو، بخش داخلی بازو را درست بالای آرنج یا درست زیر بغل قرار دهید و فشار دهید. اگر زخم در منطقه ساق پا است، آن را درست پشت زانو یا درست زیر زانو فشار دهید.
توصیه میشود محل جراحت را بالاتر از سطح قلب نگه دارید، زیرا این کار به کاهش سرعت از دست دادن خون کمک میکند. با این حال، باید به خاطر داشته باشید که اعمال فشار روی زخم باید اولویت بیشتری نسبت به بالا بردن آن داشته باشد.
اگر زخم خونریزی دارد، پانسمان را بر روی زخم قرار داده و آن را ببندید. اگر وسایل کمک اولیه را در اختیار دارید، میتوانید از باند یا نوار چسب برای بستن پانسمان استفاده کنید.
در هنگام بستن پانسمان، آن را بلند نکنید یا خارج نکنید، زیرا این کار ممکن است لخته خون را مختل کند و باعث شروع مجدد خونریزی شود. اگر پانسمان آغشته به خون شده است، میتوانید مواد پارچهای بیشتری روی آن اضافه کنید.
در صورتی که مواد مناسب برای بستن پانسمان در دسترس نیست، به سادگی میتوانید به اعمال فشار ادامه دهید. این کار به لخته شدن خون کمک میکند. فقط در صورتی از تورنیکه استفاده کنید که اعمال فشار بر روی زخم به کنترل خونریزی کمک نمیکند.
باید به درستی زمان و نحوه استفاده از تورنیکه را بدانید، زیرا استفاده نادرست ممکن است منجر به آسیب جدی غیرضروری یا از دست دادن اندام آسیب دیده شود.
تا رسیدن نیروهای فوریتهای پزشکی، باید فشار را روی زخم حفظ کنید. در عین حال، به نظارت بر ABC ها (راه هوایی، تنفس و گردش خون) ادامه دهید. همچنین، علائم شوک را بررسی کنید و درمان کنید. علائم شوک شامل پوست سرد و مرطوب، رنگ پریدگی، نبض یا تنفس سریع، تهوع یا استفراغ، سرگیجه یا غش، و افزایش اضطراب یا بی قراری میشود. اگر مشکوک به وجود شوک هستید، لباسهای تنگ را گشوده و قربانی را با یک پتو بپوشانید تا گرم شود. سعی کنید قربانی را بی حرکت نگه دارید. برای اطلاعات بیشتر درباره درمان شوک، به راهنمای درمان شوک مراجعه کنید.
در صورت بررسی هوشیاری قربانی، اگر قربانی بیهوش شده، باید بلافاصله اقدامات لازم را انجام دهید. قربانی را در وضعیت بهبودی قرار داده و سرش را به سمت عقب متمایل کنید. دست را دورتر از زمین زیر سر قربانی قرار دهید و بازوی نزدیک به زمین را خم کنید یا مستقیماً بیرون بیاورید. ساق پا دورتر از زمین (پای بالایی) باید برای ثبات و جلوگیری از غلتیدن قربانی به جلو خم شود. اگر مشکوک به آسیب ستون فقرات یا گردن هستید، قربانی را در وضعیت ریکاوری قرار ندهید. همچنین، تنفس فرد را کنترل کنید.
اگر قربانی ناخودآگاه تنفس را متوقف کرد، او را روی پشت خود قرار داده و با انجام CPR (تنفس مصنوعی و فشار قفسه سینه) به او کمک کنید. این اقدامات باید بلافاصله انجام شوند تا به حفظ عملکرد قلب و تنفس قربانی کمک شود.
برای حفظ حرارت بدن مصدوم و جلوگیری از شوک و از دست دادن خون، مهم است مصدوم را گرم و راحت نگه دارید. میتوانید از یک پتو، کت یا هر چیز گرم دیگری استفاده کنید و آن را روی قربانی بیندازید تا گرم بماند. این کار به حفظ دمای بدن و کاهش خطر از دست دادن حرارت کمک میکند.
همچنین، تا جایی که ممکن است، بیمار را بی حرکت نگه دارید. او را میتوان در حالت دراز کشیده یا نشسته نگه داشت، اما مهم است که فرد بی حرکت و آرام باشد. همچنین، حتماً یک شخص در کنار مصدوم بماند تا به او اطمینان خاطر داده شود و وضعیت او را زیر نظر بگیرد.
تمیز کردن زخم را آغاز کنید. در صورتی که از شرایطی نظیر بیرونرفتن در کمپینگ یا بیابان رنج میبرید و قادر به تماس با خدمات اورژانس نیستید، پس از کنترل خونریزی، باید خودتان زخم را تمیز کنید. در شرایط عادی، این وظیفه به عهده پرسنل اورژانس است، اما ممکن است مواردی وجود داشته باشد که نیاز باشد خودتان این کار را انجام دهید.
حتماً هر گونه باقیماندهای را از زخم بردارید. با این حال، به یاد داشته باشید که حتی زخمی بدون آوار، ممکن است جسمی درون آن فرو رفته باشد و راهی برای تشخیص تمیز بودن آن وجود نداشته باشد. به عبارت دیگر، هر زخمی باید به درستی تمیز شود.
مناسب است ابتدا زخم را با آب جاری آبکشی کنید. سپس یک بانداژ را در محلول نمک آماده کنید و اطراف زخم را تمیز کنید. پس از تمیز کردن زخم، آن را با یک پارچه تمیز و خشک بپوشانید.
قربانی احتمالاً در هنگام تمیز کردن زخم درد میکشد، بنابراین اگر فرد هوشیار است، به او هشدار دهید.
زخم را ببندید. اگر زخم کثیف است، نباید آن را ببندید، زیرا هر ضربهای با چاقوی کثیف تلقی میشود. بستهبندی زخم باید به منظور جلوگیری از آلودگی با مواد خارجی مانند خاک که میتواند عفونت را به همراه داشته باشد، کمک کند. برای زخمهای چاقو، باید از گاز بستهبندی استفاده کرده و آن را با یک پانسمان و چسب پوشانده شوند. در این حالت، شما زخم را میپوشانید نه بسته میکنید، زیرا باید منتظر لخته شدن آن باشید.
از پزشک خود بپرسید که چه فاصلهای بین هر بستهبندی زخم لازم است.
اگر خونریزی از زخم قطع نشد، آن را ببندید.
در صورت دسترسی، از درمان آنتیبیوتیکی استفاده کنید. اگر پماد آنتیبیوتیکی در اختیار دارید، هر بار که پانسمان را تعویض میکنید، آن را روی زخم بمالید.
این کار به جلوگیری از هرگونه عفونت کمک خواهد کرد.
حتماً بررسی کنید که بانداژ بیش از حد سفت نباشد. برای هر بخشی از بدن که بانداژ روی آن قرار دارد، ناحیه دورترین از قلب را بررسی کنید. به عنوان مثال، اگر زخم روی بازوی فرد است، انگشتان را بررسی کنید. اگر زخم روی پا است، انگشتان پا را بررسی کنید.
در صورتی که بانداژ بیش از حد سفت باشد، ممکن است جریان خون در ناحیه زیر آن قطع شود که میتواند خطرناک باشد و بتواند به صورت دائمی بافت را آسیب برساند. شما میتوانید تشخیص دهید که آیا این اتفاق رخ میدهد یا خیر، زیرا این مناطق تغییر رنگ میدهند (ممکن است آبی یا تیره رنگ شوند). اگر متوجه شدید که این اتفاق رخ میدهد، بانداژ را به آرامی شل کنید و در سریعترین زمان ممکن به دنبال کمک اضطراری باشید.
درد ناشی از زخم چاقو میتواند به شدت متفاوت باشد و بستگی به عمق و محل زخم دارد. در اغلب موارد، این درد به صورت ناگهانی و شدید احساس میشود و ممکن است با علائمی مانند سوزش، تیر کشیدن یا احساس فشار همراه باشد.
به یاد داشته باشید که در هر صورت، تماس با خدمات اورژانس و دریافت کمکهای پزشکی حرفهای ضروری است تا از بروز عوارض جدی جلوگیری شود. مدیریت درد میتواند به بهبود وضعیت روحی و جسمی فرد کمک کند و او را برای دریافت درمانهای تخصصی آمادهتر سازد.